2022. szeptember 1., csütörtök

Miért Staunton a Staunton sakkfigura?

Miért Staunton a Staunton sakkfigura? Sokáig ahány sakkfigura készítő dolgozott, annyiféle sakkfigura-készlet létezett. Ezzel alapvetően nincs baj, azonban a problémát az okozta, hogy bizonyos készletek esetén nem lehet azonnal és egyértelműen megállapítani, hogy melyik figura micsoda?

Ez leginkább a futó, vezér, király hármas figuráira vonatkozik, de, ha a gyalog is hasonló kivitelben készült, akkor pl. olyan játékosnak, aki nem azzal a készlettel játszik mindig, súlyos nehézséget okozhat a bábuk megbízható és gyors azonosítása.

Ez hátrányt és nehézséget jelent, bizonyos esetekben a játszma végeredményét is negatívan befolyásolhatja mindez!

Ezért szükség volt egy olyan sakkfigura készletre, amit mindenki elfogad, ismer és egyértelmű, hogy melyik bábu micsoda.

Kidolgoztak és elkészítettek egy olyan készletet, amelynek figurái egyértelműek és mindenki által elfogadottak lettek.

Így aztán 1849-ben, március 1-jén az angol Nathanial Cook szabadalmaztatta a sakkfigura-készletét. És mivel ebben az időben Howard Staunton volt a világ legjobb sakkozója, így Cook felkérte őt, hogy segítse a készlet reklámozását, amit Staunton elvállalt és az első 500 készletet ellátta az aláírásával, neve pedig egybeforrt a figurák nevével.

Eképpen lett az új figura-készlet Staunton sakkfigura-készlet, ami azóta is a hivatalosan használandó készlet versenyeken, bajnokságokon.

Később, 1924. július 20-án megalakul a FIDE, a Nemzetközi Sakkszövetség, és a mai napig a Staunton figurák a versenyek hivatalosan elfogadott figurái.

Az egyik első Staunton sakkfigura-készlet

A FIDE egyik hivatalos verseny-készlete

Hagyományos Staunton figurák

Hagyományos Staunton figurák

Ez pedig a DGT modernizált Staunton figura-készlete, nekem roppant mód tetszik! Annyira bájos és modern, masszív és gyönyörű a bábuk formája, súlyozottak és időtálló kivitelűek, tökéletes!

A DGT modern Staunton figurái

Nincsenek megjegyzések: