2024. január 28., vasárnap

Az Ikon, avagy a legelső G-Shock és az 5610-es

Ha csak egy G-Shock órád lehet, akkor ez legyen az! - tartja a mondás és milyen igaz!

Íme a legenda, az ikon, az etalon: a Casio G-Shock GW-M5610U


És lássuk, hogy miért:

Van, aki nem hallott a világ legkeményebb, szinte elpusztíthatatlan óráiról, a Casio G-Shock órákról?

A cikk a Casio 3495-ös modelljéről, a Casio G-Shock GW-M5610U óráról szól, rövid és nem teljes technikai leírással ill. egy kis visszatekintéssel kiegészítve az óra eredetéről. Kezdjük is ezzel!

A G-Shock órák története 1981-ben indult Japánban, ahol a Casio vállalat egyik fiatal mérnöke Kikuo Ibe a főszereplő. Mi történt? Ibe Úrral megtörtént az, amit egy óramániás sem szeretne átélni: leejtette és összetörte az édesapjától örökölt óráját. Ez a csapás annyira megviselte, hogy elhatározta, hogy épít egy olyan órát, amivel ez többé nem fordulhat elő. Ez lett a DW-5000C, de ne szaladjunk ennyire előre!

Kikuo Ibe

Tehát az apai örökség összetörött, a világ óragyártó cégei pedig legfeljebb a vízállóságot tudják adni az óráikba, mert az azért már volt akkor. De több nem!

Kikuo Ibe a Casio vezetősége elé terjeszti az ötletet, hogy építsenek egy olyan órát, ami elpusztíthatatlan. Szerencséje van (és a világ többmillió órarajongójának is!), mert a cég vezetői felismerik az ötletben rejlő hatalmas lehetőséget. Nyilván a lehetőség nekik: a nyereség, de ezt nem róhatjuk fel egy üzleti vállalkozásnak. Tulajdonképpen igazán hálásak lehetünk a Casio vezetőségének, hogy Ibe Úrnak szabadkezet adtak egy merőben új koncepció kidolgozásához. Így alakult meg a kezdetben 3 fős mérnökcsapat.

A Casio 3 pontban határozta meg az elérendő célokat: 1. az óra sérülés nélkül kell, hogy kibírjon 10 méter magasból betonra történő zuhanást, 2. 10 Bar nyomásnak ellent kell tudjon állni, 3. legalább 10 év elemélettartammal kell rendelkeznie.

A kis csapat pedig nekiállt tervezni, építeni, tesztelni. Eleinte a gyár 3. emeleti mosdójának az ablakából dobálták le a prototipusokat az udvari betonra. Mondjuk, ez elég vicces lehetett.

Hosszú ideig semmilyen próbálkozás nem vezetett erdeményre, valamennyi földre zuhanó óra megsemmisült a betonra történő becsapódáskor.

Sok tucat óra és sok tucat ötlet, elgondolás lett az enyészet martaléka. Ibe Úr elkeseredett volt. Aztán egy véletlen meghozta az áttörést! Ibe Úr egy újabb sikertelen nap végén szomorúan ballagott hazafelé, amikor egy játszótéren labdázó gyerekekre lett figyelmes. Leült egy padra és nézte a gyerekeket. És egyszercsak bevillant a megoldás! A labda a földnek ütődéskor csak a szélein változtat az alakján, a közepe érintetlen marad! És Ibe Úr már rohant is vissza a gyárba, hogy papírra vesse a megoldást!

És így született meg a legendás G-Shock óra-koncepció! A tok belsejében, maga az óraszerkezet rugalmas elemekkel csatlakozik a tokhoz, így az órát érő külső behatások ereje nem ér el az óraszerkezethez. Például a zuhanás utáni becsapódás ereje sem! Innen származik egyébként az óra neve is: G-Shock, vagyis gravitációs sokk.

A "lebegő modul" koncepció

Azok a bizonyos rugalmas rögzítőelemek az A-gél nevű anyagból vannak, magát a szerkezet elhelyezését lebegő modulnak hívják. Az óratokok pedig nagyszilárdságú műanyagból, különböző fémekből vagy ezek kombinációjából állnak. Az órák ütésállóságát, strapabíróságát, keménységét, elpusztíthatatlanságát jól szemlelteti ez és ez a videó.

És így, szinte a szerencsés véletlennek de leginkább egy elhivatott és élesszemű, kitartó japán mérnöknek köszönhetően 1982-ben megszületett az első Casio G-Shock: a DW-5000C

Casio G-Shock DW-5000C

A három kitűzött célból ekkor sajnos a 10 éves elemélettartamot még nem sikerült megvalósítani, de minden mást igen, sőt a többi feltételt akár többszörösen is! 

És kezdetét vette a G-Shock szárnyalása, a Casio nem tud annyi órát gyártani, hogy az elég legyen a vásárlóknak!

Tulajdonképpen a G-Shock egyfajta szinonímája lett a kitartásnak, az elpusztíthatatlanságnak, az erőnek, a bátorságnak, a túlélésnek, a precizitásnak és mindezek mellett még jól is néznek ki! Ráadásul a belső tartalom is tökéletes.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a gyári leírásban szereplő pontosságnál jóval pontosabbak a szerkezetek, van olyan órám, amelyik 1 hónap alatt csupán 3-4 másodperc eltérést mutatott a pontos időhöz képest. Ez tökéletes, azt hiszem!

De térjünk vissza a cikk "alanyához", az 5610-es modellhez.


Az óra egyfajta tisztelgés a legelső G-Shock előtt. Tulajdonképpen már a legelső modell megkapta a tökéletes formát. Ez a négyszögletes ház hihetetlenül arányos, és joggal mondhatjuk, hogy tökéletes formájú. Az óra elegáns, jól mutat a viselője karján a hétköznapokban is, sportrendezvényen is és színházban is, és hát az erdőben, a hegyek között vagy a sivatagban is. Bírja a strapát hóban, fagyban, sárban, vízben, homokban, mindenhol. Bár újabban az egyre nagyobb méretű órák a divatosak, de ez a méret szinte minden csuklóméreten jól néz ki.

Említettem már, hogy az óra tisztelgés az ős-G-Shock előtt, de csak a formát és a méreteket illetőleg.

Ez a modell már megkapott szinte mindent, ami kell egy tökéletes órához. Volt már szó róla, hogy a 10 éves elemélettartam nem teljesült a három célkitűzés közül eleinte. De a Casio ezt a problémát is megoldotta, amikor kifejlesztette és beépítette az óráiba a Tough Solar rendszert, vagyis a fényenergia-táplálást. Nem minden modell kapta meg, mert drága, de amelyik igen, annál elfelejtehti a tulajdonos, hogy elemcserére járjon valami óráshoz!

Egy teljesen feltöltött akkumulátorral az óra teljes sötétben 9 hónapig működik, ha pedig aktiválódik a beépített Power Saving (elemkímélő) mód, akkor 22 hónapig tudja az időt precízen.

az aktiválódott PS mód

És a precíz időről is essen szó! Ebben az órában is benne van a Casio Multi Band 6 nevű redszere. És, hogy mi ez? Egy atomóra jeleit a világon 6 helyen felállított adótornyok sugározzák szét és ha az óra valamelyik adó hatótávolságán belül van, akkor veszi a rádiójeleket és szikronizálja magát az atomóra jelére. Nálunk a németországi Mainflingenből sugárzott jeleket veszi az óra és teljesen automatikusan minden éjjel pontosítja magát. Ha ez valamiért nem sikerülne, lehetséges kézi pontosító jelvételt kezdeményezni az órán. Ez az atomóra-idő egyébként a lehető legpontosabb időmérési mód jelenleg, az eltérést 1 másodperc/több millió év-ben adják meg!

Mi kell még?

Minden adott, hogy egy tökéletes, strapabíró, precíz és gyönyörű óránk legyen! Egyébként a szokásos dolgok is benne vannak: stopper, ébresztő (5 db), visszaszámláló, 2099-ig programozott naptár, világidő, időzónák, világítás, be-kikapcsolható gombhangok, stb.

Ha az órát a szemed felé fordítod, automatikusan felkapcsol a világítás, sőt a megvilágítás időtartamát is 1,5 vagy 3 másodperc közül tetszőlegesen lehet kiválasztani.

Az edzett ásványüveg is és a gombok is a tokba sűllyesztve kerültek elhelyezésre, oly módon, hogy sem a gombokat, sem a kijelzőt nem éri el a vizszintes síkon semmi. Minden védett, erre utal egyébként a Protection felirat is!

a "gombvédelem" elve

a gombok és a kijelző védelme

És mindezt úgy, hogy az óra súlya: 52 gramm!

Van még kérdés?

Nos, ezért szól úgy a mondás, hogy: Ha csak egy G-Shock órád lehet, akkor ez legyen az!








Nincsenek megjegyzések: