2013. május 9., csütörtök

A honlap-látogatottság elemzése

Röviden elemeztem a honlap-látogatottságot mindkét honlapomnál. Lényeges eltérés, hogy míg a régebbi honlapom több mint 6 éve működik, az új alig 1 éve!

Lássuk!

Azért érdekes adatokat tudunk megállapítani! Én mind a két honlapomnál a Google Analitics-et használom a látogatások mérésére. Rengeteg fontos és hasznos adatot tudunk elemezni a látogatási jelentések és statisztikák vizsgálatával.

A legújabb eszközök között van pl. a valós idejű látogatók jelentés, ahol azt is láthatjuk, hogy az éppen most a honlapunkon tartózkodó látogató melyik országból, azon belül melyik városból érkezett!

Elemezhetjük a látogatók viselkedését, megállapítható, hogy melyik oldalon érkeztek a honlapunkra, onnan melyik oldalunkra navigáltak, mit néztek meg és honnan távoztak.

Ezekből az adatokból (és még számos egyéb látogatói statisztikából) hasznos következtetéseket vonhatunk le arra nézve, hogy mi tetszik a látogatóinknak és hol "fáradnak" el. Nagy jelentősége egyébként nincs a dolognak, ha valaki elnavigál az oldalunkról, azt akkor is megteszi, ha fejre állunk, de az kiszűrhető, ha valami tetszik vagy éppen nem tetszik az olvasóknak.

Most én a két honlapom látogatószámát elemeztem röviden. Rájöttem, hogy bár a legelső honlapom (ami úgy a szívemhez nőtt!) még mindig több látogatót vonz (valószínűleg a google keresőben több minden van régóta indexelve róla), de az új (egyértelműen modernebb, felhasználóbarátabb) hosszabb ideig leköti a látogatókat. Ez egyébként nem is csoda, a régit 2007-ben alapítottam, hagyományos, statikus html honlap, és bár mindent én magam csináltam rajta, már nem fejleszthető tovább! Ezért váltottam erre a mostani megjelenésre, modern tartalomkezelő-rendszerrel és egységes stílussal felvértezve.

Két képen keresztül bemutatom a különbséget! Az első képen a régi honlapom látogatószáma és a felhasználók ország szerinti megoszlása látható, a másodikon a mostanié. Megállapítható (mivel csak 2008. júniusa óta használom az Analitics-et), hogy naponta kb. 90 látogatóm van a régóta működő honlapomon és jóval kevesebb az alig több mint egy éve üzemelő újon, viszont látványosan mélyebben használják a látogatóim ezt a modern megjelenést! Tovább tartózkodnak nálam és több oldalt, cikket is elolvasnak és én ennek nagyon örülök!

Mindenkinek további kellemes időtöltést kívánok, bármelyik honlapomra is látogat!





Nincsenek megjegyzések: