2018. szeptember 21., péntek

Mélyrepülés

Mélyrepülés. Cseh Tamás egyetlen lemeze, amin nem Bereményi Géza írta a szövegeket, a verseket. Itt a méltatlanul korán, sokak szerint gyanús körülmények között elhunyt Csengey Dénes volt a szerző.

Nagy kedvencem a lemez, kicsit "direktebb", mint Bereményi szövegei, de szerintem ettől olyan jó!

Most az egyik kedvenc dalom következik, a Mélyrepülés. Itt a szöveg is, és a végére bemásolom a lemez borítóját díszítő feliratot is.

A lovasok mindig, a csatakos lovasok mindig
a szememben sötétlenek,
és úgy úsznak ott, mint októberi égen
a véres ingű felhők, az éneklő szelek.
Ha a szemembe nézel, magunkat látod,
Téged és engem a lovascsapatban ott,
és elhiszed nekem, hogy beteljesülőben
vannak a régi, vágtát ígérő jóslatok.

A tanácsházát egy részeg éjszakán, ketten
oldalba vizeltük - fejenként másfél liter -,
a sötétsárga foltot, amivé összefolytunk,
Magyarországnak neveztük akkor el.
Nem volt ez önkényes választás részünkről,
a formája legalábbis emlékeztetett.
Nahát ebben az országban képzeld azt a vágtát,
és fölötte az égen a felhőzetet.

Másnapra ez az ország felszáradt, s a lovasok
elrejtőztek akkor a szemhéjak mögött,
vagy lezuhantak egy idegen földre,
és ott hevernek azóta, mint a rög.
A csapat egy reggelre vár és akkor újra
kizúdul a felpattant szemhéjak mögül.
És azon a reggelen éneklő szél lesz,
és amit kimondasz, beteljesül.

Azon a reggelen éneklő szél lesz,
és amit kimondasz, beteljesül.




Mélyrepülés fn 1. Kat. Rep. Vadászgépeknek veszélyes földközelben végrehajtott (általában támadó célzatú) repülése. 2. átv. Valamilyen közkeletű gondolathoz képest radikálisan új, a dolgok belsejébe,. lényegébe hatolni igyekvő gondolati művelet, melynek során a tévedés, a megtorlás és az értetlenség veszélyével egyaránt számolni kell. 3. átv. Senkitől és semmitől meg nem zavart, teljes lélekkel, odaadással végzett úgysz. tettleges elmélyülés, amely alanyát a világban működő erők egyikévé avatja. 4. pejor Hanyatlás, zuhanás, lezüllés, leáldozás, izgatott, ajzott, néha egyenesen önkívületben végbemenő leépülés, melynek során az alanyt elkápráztatják és elvakítják, valóságos helyzetére érzéketlenné teszik a szabadság, a méltóság, az emelkedettség, a tisztaság, a barátság, a szeretet, a becsület stb stb tévképzetei (bizonyos geometeorológiai régiókban igen elterjedt kór, már-már népbetegség).

A ~t nem vezérelhetik irányító központok, a ~ néha közös ügy, de mindig személyes vállalkozás. A ~ben semmiféle műszernek vagy egyéb segédeszköznek nem vehetni hasznát, a ~ben csak az idegrendszer és az ösztönök szolgálhatnak útmutatással. Ez a tény adja a ~ meglepetésszerűségét, ugyanakkor ebben rejlik a tévedés, a hibás navigálás, az önpusztítás eshetősége is. A ~ben haladó személy vagy tárgy ellen nem építhető ki hatékony légvédelmi rendszer. Az elhárító rakéták irányítása bonyolult, igen nagy a földbe csapódás vagy a földről visszaverődő jelek miatt bekövetkező önrobbanás veszélye. átv., magy., ált., haszn., ját, kedvesk, kül, nem hiv, pejor, pol, szépítő, tréf, vál, vulg, hangut: "A légvédelem megpukkad."

Nincsenek megjegyzések: