2018. február 3., szombat

A víz ára

A cikk eredetileg megjelent: 2012. június 29-én

Most olvastam, hogy Skóciában a gyógyszerek, vagy a gyógyszerek jelentős része ingyen van! Pedig Skócia nem a leggazdagabb ország a Földön!

Ezek után az elmerengtem azon, hogy nálunk a víz árának drasztikus emelésére készülnek! Nos...

Magyarország a világ leggazdagabb országa a víz tekintetében! Itt bárhol lefúrsz a mélybe, vagy ásványvíz vagy termálvíz vagy gyógyvíz jön fel! És akkor azt mondják, hogy a pazarlást akarják megakadályozni az áremeléssel! Na, álljunk már meg!

A nagyüzemi mezőgazdaság már régen nem öntöz, arra már nincs pénz. A kiskert locsolása pedig elengedhetetlen a háztáji zöldség megtermeléséhez, de ez nem jelent többet pár liter víznél! Megint hülyének néznek minket, megint egy újabb bőrt akarnak lehúzni rólunk!

Már annyira elegem van abból, hogy évtizedek óta azt hallgatom: "még egy kicsit húzunk a nadrágszíjon, aztán majd jobb lesz!" És nem lett jobb! Soha nem lett jobb, sőt...

Ahol én élek, ott a XIV/A jelű vízbánya-aknából a világ legjobb minőségű, ásványvíz minőségű ivóvize jön fel a mélyből! Ez egy igen érdekes és nagyon ritka módja a vízellátásnak, ez nem egy fúrt kút, hanem egy rendes mélyművelésű bánya, kassal, aknával, szivattyúkkal, bányászokkal! A minőségről annyit, hogy a bánya olyan mélyen van, hogy az ott nyert víz akkor esett le a felszínen eső formájában, amikor a környezetszennyezést mindössze az jelentette, hogy Károly bácsi fingott egyet a lovaskocsi bakján!

Nyerészkedni az ivóvízen? Felháborító! Ez ingyen, vagy jelképes áron kell, hogy járjon mindenkinek Magyarországon!

És, ha már a pazarlásnál tartunk, miért nem azokra vetnek ki különadót, akik saját medencét tartanak a házuk udvarán! Na persze nem a kis, felfújható gyereksegg-mosó-pancsolóra gondolok, hanem a 15-20 méteres, feszített víztükrű csodamedencékre, amikbe több százezer liter víz kell! (csak számoljátok ki nyugodtan!)

Nincsenek megjegyzések: