2018. február 7., szerda

Tűzijáték, fehér ló és vér

A cikk eredetileg megjelent: 2013. augusztus 21-én

Idén is felvettem az ünnepi tűzijátékot, Ti is megnézhetitek! Nem lett igazán jó a felvétel, de mivel nekem nincs videókamerám, csak fényképezőgéppel tudok operálni. Idén a fiúk már el sem jöttek, csak a legkisebb szeretett volna ott lenni, tehát elmentünk!

Mondjuk, egy kis újítás nem ártana, minden évben ugyanaz a zene szól a műsor alatt, biztosan van más megfelelő zene is! Azért szép volt és látványos!

Íme:




Miután vége lett, gyorsan hazamentünk, még éppen időben ahhoz, hogy lássuk az István, a király rockopera új feldolgozását Szegedről, Alföldi Róbert rendezésében.

Nos...

Ha van még mocsok, szenny, árulás, nemzetgyalázás, megalázás, lekicsinylés és undorító végbélkultúra, amit még nem láttunk, hát ebben a feldolgozásban minden benne van! Ocsmány volt, felháborító és bicskanyitogató! Bár a bicskát mások nyitogatják, augusztus 20-a sem múlt el magyargyilkosság nélkül, Hajdúsámsonban egy 73 éves bácsit vertek agyon "valakik" a saját házának udvarán...

Persze erről nem szólnak a hírek.

De térjünk vissza alföldi robertához! Engem nem érdekel, hogy valaki milyen színűre rúzsozza a végbelét! Az viszont már érdekel, hogy egy ilyen ember kap 65 millió forintot erre a szarra!

Vajon mire gondolt Szörényi Levente, amikor művészetet akart látni? Mert, ha erre, akkor nagyobb a baj, mint gondoltam elsőre!

Nem lehet nem észrevenni Alföldi mérhetetlen aljasságát, a velejéig romlott, undorító gonoszságot, ami árad belőle felénk!

Nem írok műelemzést, ez nem művészeti blog, bár ez nem művészet volt, hanem provokáció! Ismét, immár sokadszorra, és ha lehet, még gusztustalanabbul, mint eddig! Alföldi (és a fajtája) már megalázott szinte mindent, ami egy nép kultúrájában és múltjában emlékként gyökerezik, most igyekeztek ezt még fokozni!

Nem lehet nem észrevenni a célzásokat, amikből felépült a darab (más nem is igen volt benne!), nem lehet elsiklani az aljasságuk felett!

Tisztán értjük, hogy mit üzent nekünk a nevetségessé tett bocskaival, a földön négykézláb mászó, karakterében nevetségesen gyenge Istvánnal, a drogos, börtönviselt színész által motoroscsizmában megformált, Fehér lovat agyonverő Koppánnyal! Azt is értjük, hogy a szinte minden színpadi képben jelenlévő géppisztolyos rendőrök, akik itt is álarcban, azonosítószám nélkül gyilkolták le a népet, nekünk szól...

Értjük, hogy még a sámánokat is gúny tárgyává teszi. A füves cigit szívó, magát vérrel kenegető színészek által megformált, aberrált színpadi kép volt nálam a végső pont!

És azt is értjük, hogy mit jelent, amit ez az elmebeteg záróképnek szánt, amikor is rácsok mögé zárt emberekkel énekeltette el a Himnuszt!

Értjük!

De köszönjük, nem kérünk belőle! Én nem!

Sem most, sem máskor, soha többet!

Nincsenek megjegyzések: