2018. február 10., szombat

Az akvárium nagytakarítása

A cikk eredetileg megjelent: 2010. július 10-én

Eljött az idő, hogy az afrikai sügéres akváriumot kicsit átépítsem. Rengeteg piszok gyűlt már össze az alján, amit már nem tudtam egy sima, egyszerű takarítással eltávolítani. Így hát nekifogtam egy alapos nagytakarításnak.

Viszont -gondoltam-, ha úgyis mindent kiszedek, miért ne építsem át az egészet?

Elsőként felcipeltem a pincéből egy régi 80 literes akvit, ez lett a halak átmeneti szállása arra a pár napra, amíg a munka zajlott. Nem nagyon örültek, de nincs mit tenni... Megértették!

Miután átköltöztek a halak, kezdődött a trógerolás! Kiszedtem az összes kavicsot a medence aljáról és százszor-ezerszer átmostam. Próbáltam kiszedegetni azt a sok-sok üres csigaházat, ami az aljzat kavicsai közé került (lévén, hogy sügéreim szeretik a csigát, de a csigaházat nem! ), de ezt végül feladtam, reménytelen vállalkozás, majd, amikor kotrás közben előkerülnek kiszedegetem.

Az üres akváriumba felragasztottam az új hátteret. Egy újítást is kitaláltam már jóelőre, a levegőztető csöveit védetten és rejtve vezetem el a porlasztókövekig! Ehhez vásároltam elektromos vezeték-bújtató csövet a hozzávaló sarokelemekkel, méretre szabtam és beállítottam az üres akváriumban.

Természetesen kicseréltem az akvárium alatti hungarocel lapot is, a régi már eléggé koszos és töredezett volt. A következő képen jól látszik a megoldásom részleteiben is.

Ezt követően óvatosan visszahelyeztem a kavicsokat, már nagyjából a végleges elrendezéssel.

Ezután a víz feltöltése következett, majd egy ideig üresen (halak nélkül) járt az akvárium, kiszellőztettem a klórt a csapvízből. A végső fázis pedig egy akvarista számára a legvonzóbb feladat: a halak visszaköltöztetése!










Nincsenek megjegyzések: